Locus of Control

Läser en helt fantastiskt bra bok just nu... Faktiskt en av de bästa jag någonsin läst på ämnet Mental Styrka (kommer mer om den längre fram i Boktipset....) Häromdagen läste jag ett kapitel om Locus of Control som fram tills då var helt okänt för mig. Locus of Control handlar om vad vi tror på när det kommer till vad som är inom vår kontroll och vad som inte är det.

Människor som har en extern tro gällande kontroll utgår från att händelser i livet till största del består av ödet eller tur/otur. De tror ofta att det som händer, händer av en anledning. Människor som har en intern tro gällande kontroll utgår från att de har fullständig kontroll över sin framtid och tar fullt ansvar för deras framgång eller misslyckande. Ditt "locus of control" avgör hur du ser på omständigheter och det som sker i ditt liv och det är många olika faktorer som avgör och influerar om du har en extern eller intern tro gällande kontroll. En faktor är uppväxt och barndom. En annan är erfarenheter och upplevelser genom livet.

Om du växt upp i en familj där man värderat hårt arbete högt så lutar du troligen mer åt den interna locus of control då du lärt dig att hårt arbete lönar sig (och är viktigt!). Om du däremot har vuxit upp med föräldrar eller en omgivning som har manifesterat budskap som "Det spelar ingen roll vad du gör, det går ändå inte att styra" så har du förmodligen utvecklat en extern lotus control. Oftast värdesätts den interna tron gällande kontroll högst men det finns nackdelar med den också då allt inte går att kontrollera. Se bara på vårt 2020 och pandemins konsekvenser... Vilken locus of control tillhör du; den interna eller den externa?


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla