Framgång?

Jag funderar ofta på definitionen av framgång och vad det betyder. I vårt samhälles mått mätt så tycker jag att fokus ligger alldeles för mycket på karriär och att tjäna mycket pengar. Googlar jag på ordet framgång så dyker dessa synonymer upp: lycka, välgång, gott resultat, goda framsteg, medgång, karriär, succé, triumf, lyft, medvind, vind i seglen, ha framgång och lyckas bra. Motsatsen till framgång är motvind och misslyckande. Alla dessa ord blir nästan floskler för vad betyder egentligen karriär? Välgång? Vad är ett gott resultat? Och vad är lycka? Förmodligen finns lika många definitioner på dessa synonymer som för ordet framgång. När jag läste synonymerna så slogs jag också av att det enbart är ett ord som handlar om en känsla (lycka) och att resten är kopplade till situationer eller prestationer; något som kommer av att vi gör något. För mig har ordet framgång ett utgångsläge i att må bra. Jag tror nämligen inte att jag kan prestera bra utan att må bra och för att må bra måste jag fråga mig själv vad som krävs för att jag ska må bra och därefter vad som behöver göras för att uppnå det.

Att må bra handlar för mig väldigt mycket om frihet. Frihet att välja vad jag vill jobba med, frihet att vara min egen chef, frihet att kunna jobba när jag vill och var jag vill, frihet att utveckla mig själv, frihet att få vara den jag är... osv osv. Det är framgång för mig. Att skapa mer frihet i mitt liv gör att jag inte stressar lika mycket som tidigare och det gör att jag tar mig tid till återhämtning på ett helt annat sätt och lyssnar in kroppen. Allt detta sammantaget ger mig både lycka, glädje, energi och drivkraft och bidrar till att jag mår bra och kan prestera bra. Jag tror att många idag låter framgång definieras av andra. Det är lätt att haka på och glida med i andras resor och resultat utan att förstå vad man själv drömmer om eller må bra av. "Alla andra" gör ju såhär, då måste väl jag också...?

Mitt tips är att ställa sig själv följande frågor: 1) Vem anser du vara framgångsrik och varför? 2) Vad betyder framgång för dig? 3) Vilket liv vill du leva för att vara framgångsrik? 4) Vad behöver du göra för att uppnå det? Ha fokus på känslorna bakom varje fråga och inte prestation. Om du kan bygga din framgångsdefinition på känslor och drivkrafter så kommer det att påverka din prestation positivt inom alla områden i livet.


Senaste inlägg

Visa alla

Motivation

Offerkofta