Att vinna mot tankarna

Höstutmaning = kallbad.

Jag har följt olika profiler på instagram (bl a onespoonhappiness) ett tag där kallbad varit en del i flödet. I förra veckan såg jag The Goop Lab på Netflix där avsnitt 2 handlar om just kallbad och Wim Hof-metoden. Det avsnittet hade mycket fokus på hur kallbad och andning har en positiv påverkan på stress och hälsa och det gav mig den sista knuffen till att våga testa. I helgen var jag upp till landet och söndagen bjöd på en solig förmiddag och gav en perfekt förutsättning till kallbad. Jag tog mig ner till vattnet trots att hela kroppen skrek "neeeeeej" och det var så intressant att utmana tankarna med att göra. Min hjärna varnade och talade om för mig att det här är galet, det är jättekallt, du kan inte bada, det är FEL men jag hade bestämt mig och lyssnade inte. Jag hade varken sprungit, tränat eller bastat innan och hade ingen stege att klättra nerför utan gick helt enkelt rakt ut i vattnet. För varje steg fortsatte hjärnan att tala om för mig hur kallt vattnet var. Jag kände hur det isade i hela kroppen men fortsatte att gå och när jag var så pass långt ut att jag kunde sänka kroppen under vattenytan så tog jag ett djupt andetag, doppade kroppen och andades ut. Den naturliga reaktionen blev direkt att kippa efter andan och andas snabbt uppe i halsen men jag hade hela tiden 100% fokus på andningen. Djupa, långa och forcerade andetag.

Var under vattnet tills jag kände att andningen var balanserad och efter en stund blev det en skiftning och när andningen var stabiliserad kändes inte vattnet kallt längre. Det var en av de coolaste upplevelserna jag varit med om. Insikten om hur det går att styra (och lura!) tankarna, skiftningen i hur vattnet kändes mot kroppen men framförallt: känslan efteråt!

Det var en galen endorfinkick som satt i hela dagen och som verkligen gav mersmak; det här vill jag göra igen och igen och... igen! Höstens utmaning, CHECK!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Motivation

Offerkofta